Ontruimingsplattegronden
Een effectieve manier om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te verbeteren, is hen te informeren over de beschikbare veiligheidsvoorzieningen, zoals vluchtwegen, nooduitgangen, brandscheidingen en kleine blusmiddelen. Ontruimingsplattegronden vormen daarbij een essentiële informatiebron waarmee personen zich tijdens een calamiteit snel kunnen oriënteren en zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
Maar hoe bepaal je nu het benodigde aantal ontruimingsplattegronden?
Allereerst is het cruciaal om te weten of uw BHV’ers de ontruiming begeleiden. Als zij vóór het sein tot ontruiming hun posities in het gebouw kunnen innemen, zullen zij de ontruiming coördineren. In dat geval volstaan ontruimingsplattegronden in de vluchtwegen. Echter, als medewerkers en bezoekers bij het sein tot ontruiming zelfstandig hun weg moeten vinden, moet onderzocht worden of de doorstroomcapaciteit van de vluchtroutes voldoende is om iedereen tijdig en geordend het gebouw te laten verlaten. Indien blijkt dat de kortste vluchtroutes onvoldoende capaciteit bieden, is het noodzakelijk om de richting te sturen via ontruimingsplattegronden. In deze situatie is het niet genoeg om alleen ontruimingsplattegronden in de vluchtwegen te plaatsen; elke ruimte moet worden voorzien van een ontruimingsplattegrond.
De veiligheidsplattegronden
Goed opgestelde veiligheidsplattegronden zijn een essentieel onderdeel van uw noodplan. Deze plattegronden bevatten alle relevante informatie voor zowel bedrijfshulpverleners als externe hulpverleners, zoals de brandweer, politie en GGD. De veiligheidsplattegronden dienen geïntegreerd te worden in het instructiegedeelte van het noodplan, en de implementatie moet voldoen aan de normen NEN 3011, NEN 6088, ISO 7010, ISO0880005600, en NEN-EN 0880005600, evenals de Europese voorschriften zoals vastgelegd in Richtlijn 92/58/EEG.
Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, uw technische onderhoudsaannemer kan u uitstekend en uitgebreid informeren over alle benodigde informatie. U kunt er ook voor kiezen om uw onderhoudsaannemer de plattegronden voor u te laten maken. Veiligheidsplattegronden bevatten immers cruciale informatie over de locaties van hoofdafsluiters voor gas, water en elektriciteit, technische installaties, opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen, stijgleidingen, en brandblusapparatuur, enzovoort.
Een goede beheerservice
Aangezien het noodplan regelmatig onderhevig zal zijn aan veranderingen, zowel door dynamische ontwikkelingen binnen uw organisatie als door diverse externe factoren, is het van belang dat het plan frequent wordt aangepast aan de veranderende omstandigheden. U dient het noodplan minimaal jaarlijks te controleren en bij te werken om het in optimale staat te houden. Ook deze beheersactiviteit kunt u perfect aan uw onderhoudspartij overlaten, zodat zij medeverantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de documentatie.
Indien u kiest voor uitbesteding, kan de beheersservice bijvoorbeeld bestaan uit: