Blog Layout

Het noodplan als veiligheidsblauwdruk.

M.v.L. le Clercq • 17 december 2022
Het noodplan voor medewerkers en bezoekers

Voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers is het essentieel om een doordacht noodplan te ontwikkelen dat voldoet aan recente wettelijke eisen.


Een effectief noodplan heeft twee hoofddelen: het instructiedeel en het organisatiedeel. Het instructiedeel beschrijft wie welke taken uitvoert, wanneer en hoe. Het organisatiedeel omvat beleid, doelstellingen, het bedrijfshulpverleningsplan, calamiteitenplan en ontruimingsplan.


Voor het opstellen van het noodplan is een grondige inventarisatie van de huidige veiligheidsvoorzieningen nodig, zoals inbraakbeveiliging, brandbeveiliging en toegangscontrole.

Ontruimingsplattegronden

Een effectieve manier om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te verbeteren, is hen te informeren over de beschikbare veiligheidsvoorzieningen, zoals vluchtwegen, nooduitgangen, brandscheidingen en kleine blusmiddelen. Ontruimingsplattegronden vormen daarbij een essentiële informatiebron waarmee personen zich tijdens een calamiteit snel kunnen oriënteren en zichzelf in veiligheid kunnen brengen.


Maar hoe bepaal je nu het benodigde aantal ontruimingsplattegronden? 

Allereerst is het cruciaal om te weten of uw BHV’ers de ontruiming begeleiden. Als zij vóór het sein tot ontruiming hun posities in het gebouw kunnen innemen, zullen zij de ontruiming coördineren. In dat geval volstaan ontruimingsplattegronden in de vluchtwegen. Echter, als medewerkers en bezoekers bij het sein tot ontruiming zelfstandig hun weg moeten vinden, moet onderzocht worden of de doorstroomcapaciteit van de vluchtroutes voldoende is om iedereen tijdig en geordend het gebouw te laten verlaten. Indien blijkt dat de kortste vluchtroutes onvoldoende capaciteit bieden, is het noodzakelijk om de richting te sturen via ontruimingsplattegronden. In deze situatie is het niet genoeg om alleen ontruimingsplattegronden in de vluchtwegen te plaatsen; elke ruimte moet worden voorzien van een ontruimingsplattegrond.


De veiligheidsplattegronden 

Goed opgestelde veiligheidsplattegronden zijn een essentieel onderdeel van uw noodplan. Deze plattegronden bevatten alle relevante informatie voor zowel bedrijfshulpverleners als externe hulpverleners, zoals de brandweer, politie en GGD. De veiligheidsplattegronden dienen geïntegreerd te worden in het instructiegedeelte van het noodplan, en de implementatie moet voldoen aan de normen NEN 3011, NEN 6088, ISO 7010, ISO0880005600, en NEN-EN 0880005600, evenals de Europese voorschriften zoals vastgelegd in Richtlijn 92/58/EEG.


Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, uw technische onderhoudsaannemer kan u uitstekend en uitgebreid informeren over alle benodigde informatie. U kunt er ook voor kiezen om uw onderhoudsaannemer de plattegronden voor u te laten maken. Veiligheidsplattegronden bevatten immers cruciale informatie over de locaties van hoofdafsluiters voor gas, water en elektriciteit, technische installaties, opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen, stijgleidingen, en brandblusapparatuur, enzovoort.


Een goede beheerservice 

Aangezien het noodplan regelmatig onderhevig zal zijn aan veranderingen, zowel door dynamische ontwikkelingen binnen uw organisatie als door diverse externe factoren, is het van belang dat het plan frequent wordt aangepast aan de veranderende omstandigheden. U dient het noodplan minimaal jaarlijks te controleren en bij te werken om het in optimale staat te houden. Ook deze beheersactiviteit kunt u perfect aan uw onderhoudspartij overlaten, zodat zij medeverantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de documentatie.


Indien u kiest voor uitbesteding, kan de beheersservice bijvoorbeeld bestaan uit:


  • een jaarlijkse inspectieronde door het gebouw;
  • het verifiëren van het noodplan conforme de geldende wet- en regelgeving;
  • het controleren van het noodplan op basis van gebouw- en proceswijzigingen;
  • noodzakelijke aanpassingen van bestaande ontruimings- en veiligheidsplattegronden;
  • een schriftelijke rapportage van bevindingen, inclusief een goedkeuringsverslag.

 

BVO & Partners tips en trucs

Alternatief voor de NEN2767
door M.v.L. le Clercq 29 november 2023
De NEN2767 is dé norm voor het vaststellen van de staat van onderhoud (conditie) van een gebouw. Conform de norm NEN 2767 is conditiemeting het instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur.
Brandveiligheid van levensbelang
door M.v.L. le Clercq 18 november 2023
Omdat de gevolgen van een brand zeer ingrijpend zijn, is een goede brandveiligheid een absolute must. Dit geldt in het bijzonder als u eigenaar bent van een gebouw en dat gebouw een verhoogd risico kent of waarvoor bij een brand de verwachte gevolgen bovenmatig ernstig zijn voor u of uw omgeving.
Onderhoudsvisie BVO & Partners
door M.v.L. le Clercq 14 augustus 2023
Achterstallig onderhoud en constante druk op kosten leiden tot slecht functionerende installaties, waardevermindering en meer klachten. Bent u ook voornamelijk brandjes aan het blussen en loopt u continu achter de feiten aan? Om deze impasse te doorbreken en dreigende rampen te voorkomen, moet u toch echt het onderhoud opnieuw organiseren.
Nieuwbouw BVO & Partners
door M.v.L. le Clercq 16 oktober 2022
Eindelijk, de oplevering van uw nieuwbouw- of renovatieproject door de aannemer is geweest. Maar al snel zult u er achterkomen dat niet alles zo mooi is als het aan de buitenkant lijkt. Sterker nog: het levert u straks een dubbele kater op: die van het afscheidsdiner en die van het feit dat u gaat beseffen dat u er nu alleen voor staat.
Dienstengids
door M.v.L. le Clercq 18 juli 2022
U legt uw personeel dagelijks in de watten en ondersteunt de corebusiness met de allerbeste facilitaire diensten. U heeft namelijk maar één doel: productiviteit verhogen zonder aan het welzijn van uw mensen te komen. Maar weten uw medewerkers wel wat u allemaal voor hun hebt geregeld?
Contractueel. onderhoud geregeld
door M.v.L. le Clercq 11 september 2021
Om een keuze te maken wie het beste uw technische contractuele onderhoud kan uitvoeren; uzelf, uw installateur of een derde partij, dienen we wel eerst dit onderhoud te definiëren. Het contractuele onderhoud omvat alle (hoofdzakelijk installatietechnische) onderhoudsactiviteiten met een frequentie van minimaal éénmaal per jaar.
Besparen op facilities
door M.v.L. le Clercq 11 juni 2021
U kunt benchmarken wat u wilt, maar de kans is groot dat u steeds de verkeerde kengetallen vergelijkt. Namelijk die van uw buurman, goede vrienden en conculega’s, die het waarschijnlijk helemaal niet beter voor elkaar hebben dan u.
Share by: